Working together for standards The Web Standards Project


Web Standards Kaféer – Svenska (Swedish)

Om du är intresserad av att driva ett Web Standards Kafé får du gärna använda de resurser vi presenterar här. Det är bara förslag som är till för att hjälpa dig på vägen då dessa möten bör skötas på ett sätt som fungerar bäst för dig.

Hittar du inte ditt språk? WaSP är en folklig volontär organisation. Alla översättningar som du ser här har skapats av vänner till WaSP. Vill du översätta innehållet till ditt språk? Kontakta då ILG Co-leader direkt

Web Standards Kaféer finns över hela världen och det är möten som samlar människor med brinnande intresse för webben och att webben ska vara tillgänglig för alla. Mötet är ett bra tillfälle för webbutvecklare att ta del, lära och bygga nätverk samtidigt som de är lokala och gratis. Nu har frågan kommit upp vad det innebär att driva ett eget Web Standards Café så vi skapade detta “Web Standards Café Kit” för att ge dig några idéer om du vill köra ditt eget Web Standards kafé.

Om du har annordnat eller deltar i ett Web Standards Café lämna gärna en kommentar och berätta vad du tycker.

Vem

Web Standards Kaféer drivs av webbdesigners och utvecklare för webbdesigners och utvecklare som är intresserade av webb-standarder såsom HTML, XHTML, XML, CSS, XSLT etc. och bästa praxis inom webb-tillgänglighet och användbarhet, internationalisering och den mobila webben. Mötena är fria och oberoende av enskilda organisationer, World Wide Web Consortium (W3C) eller WASP.

Vad

Olika grupper organiserar möten regelbundet i barer eller Kaféer för att diskutera i förväg överenskomna frågor, lyssna på korta presentationer, bygga upp ett nätverk och umgås med en öl eller två. Mötet brukar innehålla korta presentationer och de följs sedan av diskussioner och frågestunder. När det gäller ämnen kan det vara i princip vad som helst bara standarder står i centrum. Vissa ämnen som har tagits upp i träffar runt om i världen är: HTML 5, sökmotoroptimering, tillgänglighet, Flash och så vidare.

Var

Möten annordnas i barer, kaféer och pubar. Om du planerar att hålla presentationer behöver du en plats där du kan ställa in en projektor (som du måste ha med dig själv om platsen inte har en) det kanske kan vara bra att ha ett privat rum. Om det inte är några presentationer kan ett tyst hörn i en pub eller liknande passa alldeles utmärkt. Det kan vara värt att höra med platsen om de har plats för alla som kommer innan mötet. Vissa möten kan vara så stora att de tex bör hållas i en sal på ett universitet.

När

Möten händer så ofta som de behövs. Vissa grupper träffas en gång i månaden och andra är mer ad hoc. Det beror helt på intresset i omgivningen där gruppen håller till.

Sponsring

Även fast grupper och möten är oberoende och inte är anslutna till några organisationer så är det möjligt att ha sponsorer. Möten är ofta sponsrade av företag i form av donation av mat och dryck, en plats, utrustning för podcast och transkribera presentationer och så vidare. Möten kan ha mer än en sponsor eller om sponsorer rullar från gång till gång för att få mer regelbundna möten. På så sätt träffas fortfarande gräsrötterna och mötet behåller sin oberoende ställning.

Promotion

Du vet hur man bäst främjar möten i ditt land. Du kan också titta på avsnittet nedan som listar grupper och möten runt om i världen för att se vad de gör för att organisera sig. Ett populärt sätt är att skapa en webbplats eller webbsida, e-postlistor (med hjälp av Yahoo!-Grupper, Google-grupper eller något som är välkänt ditt land), Man kan sprida information om kommande möten med EventWax, Facebook, Twitter och bloggar.

Det kommer att finnas en Media Pack för nedladdning på ILG Basecamp med dokument som hjälper dig komma igång så lätt som möjligt, Det är tex.

 • Exempel pressmeddelande för att skicka till lokala medier
 • Exempel brev för sponsrings-begäran (med betoning på att få en så bra mötesplats som möjligt)
 • Exempel bildspel som kan användas vid evenemang och konferenser
 • En samling av logotyper (ILG och Wasp)
 • Exempel etiketter (Avery) för namn brikor

Filerna är inte avsedda att vara uttömmande. Om du skapar nya tillgångar som du tycker skulle vara värdefulla för andra grupper lägger du upp dem i Basecamp.

Efter evenemanget

Vi håller oss inom den anda som när man träffas på mötet, att dela med sig av sina kunskaper så mycket som möjligt i sina nätverk. Detta kan vara genom bloggning, och lägga upp bilder, presentationer, ljud och video. Om du gör en podcast eller videor är det alltid bra att lägga till undertexter om du kan.

Uppmuntra deltagare att ladda upp innehåll på publika webbplatser tex. Flickr med av er fördefinierade taggar.

Dela innehåll

För att möjliggöra att andra grupper lätt kan sammanställa er information för tex. marknadsföring och vidare distribution ber vi att ladda upp erat matrial till följande webbplatser.

 • Flickr
 • Dotsub (video och crowdsourced bildtextning)
 • Dropbox
 • Slideshare

Tags:

 • Koncernen bilder: GETING-ILG
 • Event bilder: WSCafe-(LOCATION) (EVENTNUMBER) till exempel: WSCafe-PARIS3

Slutligen

Om du annordnar en möte eller har deltagit i ett möte i landet och har några tips råd eller tankar, lämna oss en kommentar, vi vill gärna höra från dig. Vi vill också gärna höra från alla som håller på att annordna Web Standards Caféer på platser där de inte har framträtt. Om du har några särskilda utmaningar eller insikter vi vill gärna höra mer om det.

Om du har erfarenhet av att annordna eller delta i ett Web Standards Café eller möte lämna en kommentar och dela några tips eller idéer du har.

Denna svenska översättning är gjord av Isac Lagerblad har ni förslag på ändringar vänligen kontakta mig.

More Languages

Don’t see your language? WaSP is a grassroots volunteer organization. All the translations you see here were created by friends of WaSP. Want to volunteer to translate content into your language? Contact the ILG Co-leads directly

The Web Standards Project is a grassroots coalition fighting for standards which ensure simple, affordable access to web technologies for all.


All of the entries posted in WaSP Buzz express the opinions of their individual authors. They do not necessarily reflect the plans or positions of the Web Standards Project as a group.

This site is valid XHTML 1.0 Strict, CSS | Get Buzz via RSS or Atom | Colophon | Legal